På vei til Menorca

Torsdag morgen kl. 0530 satte vi kursen ut fra Andratx med Lille Goffy på fordekket med nye årer, og en tørket og fin Honda på rekka akterut. Vi var alle klare for nye opplevelser. Det var bekk mørkt når vi satte kursen nordover på Mallorcas vestkyst. Det ble motor med vind og gamle dønninger rett mot. Matrosen som virket noe trøtt så tidlig, koste seg i i “sitt hjørne” akterut (se foto). Etter en times tid kunne vi se en nydelig soloppgang over Mallorcas fjell. Etter noen timer rundet vi C.de Formentor (nordspissen av Mallorca) og satte kursen mot Menorca. Solen varmet og vi hadde fin seilevind inn ca 30 grader. Menorca nærmet seg og matrosen koste seg bak rattet (se foto). Plutselig tørnet GOFFY 180 grader. Jeg startet motoren for å få den på rett kurs igjen. Da jeg slo forover begynte motoren og hele GOFFY å riste omtrent som en hund som etter et bad skulle riste seg tørr. Hva skjer ? Jeg forsøkte revers, men det samme skjedde. Fiskegarn, plastikk eller tau i propellen var det første vi tenkte på. Vi slo av motoren, rettet opp  GOFFY og fortsatte seilingen mot Menorca. Vi bestemte oss for at vi skulle legge kursen mot nordsiden av Menorca for å komme litt i le for vinden. Vi hadde bestemt oss for åt vi måtte dykke ned til propellen for å finne ut hva som var galt.Omtrent på samme tid gikk det ut en MAYDAY melding på VHF fra en båt som hadde fått brann i maskinrommet.  Redningssentralen sendte ut båt og helikopter. Tankene svirret i hodet mitt. Kanskje vi måtte sende ut en PANPAN melding for å bli buksert inn i havn ? Måtte vi ha GOFFY  på land. Hadde det skjedd noe med giret ? Situasjonen var foreløpig uavklart.Når vi nærmet oss Menorca bestemte vi oss for at jeg måtte ned for å sjekke tilstanden til propellen, eventuelt skjære løs det som hadde surret seg rundt. Vi tok seilene,  vinden og dønningene var noe mindre og dybden var 70 meter. På med dykkermaske og livline rundt livet. GOFFY dreiv med vinden, men situasjonen måtte avklares. Tre trekk i sikkerhetslina skulle bety at Øyvinn skulle trekke meg opp dersom jeg hadde problemer. Da jeg hoppet ut i vannet hang selvfølgelig sikkerhetslina seg et par tørninger rundt de lange beina mine. Jeg svømte imidlertid ned til propellen og så at det ikke fantes tau, fiskegarn eller plastikk rundt den. Jeg åpnet og lukket foldepropellen, snurret den rundt, og alt så ut til å være ok.  Var giret ødelagt ? Kanskje vi måtte ha hjelp ? Kanskje vi måtte sende ut PANPAN  allikevel?  Et siste forsøk på å starte. Motoren gikk som vanlig. Forsiktig i gir igjen…….. Kjølvannet begynte å skumme, motoren ristet ikke, sakte mere pådrag på gassen, det så ut til å virke normalt. I revers, det samme skjedde. Alt virket ok. Hva har skjedd ? Har jeg “varme” hender slik at det var nok at jeg berørte propellen ? Det som hadde skjedd var antagelig at det som hadde festet seg  i propellen hadde løsnet og falt av mens vi seilte videre mot Menorca. Spør om det var to glade gutter om bord i GOFFY da alt igjen var normalt. Vi slapp PANPAN, assistanse, slipp og reparasjon. Da vi ganske forsinket la til kai i Ciutadella ble det mere enn en ankerdram………………                                                   dsc_0167.JPG                                                  dsc_0155.JPG dsc_0164.JPG

7 kommentarer til “På vei til Menorca”


Skriv en kommentar