Belfast -Nord Irland -IRA

Vi fikk en uforglemmelig opplevelse og historie presentert av vår taxiguide slik vi veldig kort beskrev det i vår blogg ”Bangor –Belfast – Nord Irland ”. Nå er bildene tilgjengelig nedenfor og for å gi dem litt bakgrunn gjengis litt historie for å sette dette i et større perspektiv enn bare en taxitur.

Physical force Irish republicanism” er en ideologi med lang histori, fra United Irishmen 1798 og 1803 revolusjonære, til Young Irelander Rebellion 1848 og Irish Republican Brotherhood revolusjonære 1867. I tillegg har IRA’s metoder til en viss grad vært inspirert  av tradisjon fra militært agerende hemmelig irske bevegelser som gruppene Defenders, Ribbonmen og støttegrupper til Irish Land League.Begrepet IRA ble først brukt av IRB organisasjonen i Amerika, også kjent som Fenian Brotherhood. Denne Irske Republikk arme fra 1860 årene formet den Amerikanske Fenians paramilitære arme, organisert i flere regimenter. Fenian soldater som bar IRA identifikasjon kjempet i slaget ved Battle of Ridgeway 2.juni 1866. Imidlertid ble begrepet den Irske Rubublikanske Arme i den moderne betydning, brukt i den siste delen av det 20 århundre som betegnelse for revolusjonære styrker fra Irske frivillige og fra Irske innbyggeres arme gjennom påske opprøret. ”The Easter Rising,” et opprør som tok sted i Irland i påskeuka 1916 var et forsøk fra militære Irske republikanere å frigjøre seg fra Storbritania. Dette var det viktigste opprøret i Irland siden 1798 opprøret.Viktige årstall og begivenheter:

 Toppetasjen var for intill for en måned siden overvåkingssenter for de britiske styrker

belfast.jpg

Historiske viktige involverte utenlandske personer og organisasjoner

belfast10.jpgbelfast8.jpgbelfast7.jpgbelfast6.jpgbelfast5.jpgbelfast4.jpgbelfast3.jpg

Sinn Fein hovedkvarter

  belfast-14.jpgbelfast-12.jpgbelfast11.jpgbelfast-13.jpg 

Minnesplass for falne sivile katolikker med muren og gjerde mot det protestantisk område

belfast19.jpgbelfast-16.jpgbelfast18.jpgbelfast-17.jpgbelfast20.jpgbelfast21.jpg

Port i muren som enda deler partene fra hverandre-lukkes kl 20 og åpnes kl 06

belfast27.jpg

På protestantisk side av muren vis-a-vi minnesplassen for sivil fallne katolikker

belfast29.jpgbelfast28.jpgbelfast30.jpg

Feiring av 12. juli

belfast33.jpg

Endegavlene for husene i en av de protestantisk bydel ene var helt dekorert med historie

belfast36.jpgbelfast37.jpgbelfast38.jpgbelfast39.jpg belfast-47.jpgbelfast-48.jpg

Denne snikskytteren pekte på oss uansett hvor vi sto i området- et dimensjonalt mesterverk av et maleri 

belfast42.jpg belfast43.jpgbelfast44.jpgbelfast45.jpgbelfast46.jpg   

Den historiske turen endte så opp i Belfasts eldste og fremdeles “orginale” pub hvor vi fikk lesket våre struper og fyldt våre mager med nydelig irsk mat.

 belfast49.jpgbelfast-50.jpg

  *******************************             **********************************

Spesielle dager for oss!

Fredag 27.juni ble vi besteforeldre til lille Aurora Isabella Fagervik Morton. Lørdag ble vi svigerforeldre til Stine i et uforglemmelig bryllup. Kristian utvidet familien Fagervik og viser dette med nytt etternavn Fagervik-Rosèn.

********************************                      ********************************

Vår avreise med alle lykkeønskningene fra dere på som møtte opp på Aker Brygge ga oss en god følelse av at vi har noe å komme hjem til og kanskje noen som har lyst til å mønstere på en eller annen plass ute i den store verden.