16. Juli. Lørdag

I dag våkner jeg før mobilen skal vekke meg 07, og da er alle tre oppe, og vi er spente på om alle de fire båtene uten¬på oss er klare til avgang. Vi pusler med vårt og oppserverer etter hvert at det er liv i alle båtene fra 07:30. Og så skjer det et underverk i dag, for noen minutter på åtte starter den ytterste båten motoren og forlater havnen. Båten utenfor oss er litt treg, så vi kommer oss litt sent av gårde, med hele fem minutter. På åtte minutter er rekka vår tom for båter.
I strålende sol, shorts og T-skjorter, går for motor ut i ytre havn, der vi heiser seil. 08:13 kutter vi motoren utenfor og for bare storseilet med et rev, og setter kursen mot det søndre merket på Skagens rev. Dit ned er det 5 nautiske, som går unna på 37 minutter. Med andre ord det blåser friskt. Der nede vil vi ikke jibbe, så det blir en kuvending og vi kommer akkurat rundt i uten fokka. Den ruller vi ut på veien opp til det nordre merket på revet, og da spretter farten opp i over 8,5 kn, og er flere ganger over 9 med maks på 9,4 kn, i en frisk slør med vind fra vest. Når det merket er passert, legger vi kursen så høyt vi mener er riktig, for å få en pen seilas. Vi har som mål å komme til Kristiansand i dag. Det ser ikke lovende ut der og da, for, for ikke helt skarp kryss, det er det mest behagelige, er retningen 330 grader, og det blir mot Kragerø. Men det er lov å håpe at værmeldingen slår til i dag. Den sier vestlig vind om formiddagen, som etter hvert skal dreie mot syd og ende opp på sydøst.

Scheldegracht passerer… bare se herHer er den forbi

Farten er det ikke noe å klage på frem til nærmere klokken 15. Da seiler vi over 6,5 i snitt, så når vi blir liggende i bare litt under 4 knop i et par timer, så lurer vi på når farten er blir så lav, at vi må starte motoren for å komme frem i anstandig tid.
Men det er ikke noe å lure på, for nå begynner vinden å dreie mot sør, og kursen kan endres fra 315 grader til 260 grader og når den nå er så ”svak” så lurer vi nå på om vi skal sette opp Code-0 og rulle den ut.

.. mellom vant og mast.. en nautisk unnaSuperspeed II kommer mot oss
17:00 er vinden gått så langt mot syd, at det gjør vi og farten øker med nesten en knop når Zero er rullet ut.
Men viden gjør ikke bare det, for den dreier etter hvert til SØ og øker sakte men sikkert i styrke. Ved sekstiden blåser dte 12 knop,og  vi ligger i mellom 6 og 7 knops fart.
21:00 har vi kommet opp i stor nok fart, i en skarp slør og er redde for en broach, så vi ruller inn Zero. Allikevel øker farten, til over 8 knop i takt med vinden, som kommer opp i over 20 knop. Før innløpet til Kristiansand er vi mange ganger oppe i over 9 knop.
Etter at Zero er rullet inn får vi tid til å se oss om i horisonten, og i vest er det så mørkt, at vi trekker over telttaket over cockpiten. En time senere ser vi at det ikke var så dumt, for det begynner å regne og vi trekker for til lo også, som er til styrbord og sitter tørt og seiler. Da sitter vi allerede i de oransje flytedressene på oss.
01 passerer vi Grønningen fyr og når fjorden ikke er mer enn 2 nautiske lang, er det bare å få ned seilene ned. Det er de 01:25 og vi går de siste minuttene inn for motor. Men som ventet er havnen full, og det er ikke så greit, klokken to om natten, i øsende regnvær å legge seg longside, utenpå en annen. Jeg har smugtittet litt på kartet på vei inn, og sett at det kan være ok å legge seg for anker innover mot Varoddbrua. Etter et kort skipsråd, setter vi 02:02 kursen mot brua. På kartet har vi en funnet ankerplass på innsiden, men hva er seilingshøyden under den? Den er ikke oppgitt på kartet vi har i plotteren, så hva gjør en da? Ikke noe problem, for Erik kommer jo på at vi har PC og internett om bord. Rett før broen legger vi Katrina i ro, og jeg går under dekk, setter på PC og ICE-boksen, og finner på noen minutter at det er 32 meter luft under midten av broen. Da går vi sakte forover, i en knop, for det ser ut som om broen allikevel er lavere enn masten er høy. Men det er ikke noe å frykte, for vi kommer trygt under.
03:06 er dreggen ute inne ved Hånes, på østsiden av fjorden, og det blir skikklig anker-dram, før jeg begyner på den lenge, etterlengtede ”middagen”, som vi har fablet om i et halvt døgn. I dag har det gått i kjeks, salte og søte, og cola og lettøl, mens Erik også har fått i seg et anselig antall brødskiver. Tre kvarter senere er røde danske wienerpølser i lomper, med sennep, rå og stekt løk og rekesalat til kommet ned i våre tomme maver. Det er ok med to pølser til hver, for å gjøre oss mette.

Ulvene venter …… på bysseguttens røde wienere
Vi kryper i køyene 04:00

2 kommentarer til “16. Juli. Lørdag”


Skriv en kommentar