19. Juli. Tirsdag

Skipperhus i innseilingen  til Lyngør

I dag sover jeg til 06:45, og når jeg står opp et kvarter senere, ser jeg at flagget ikke ble tatt ned i går, så jeg gjør det nå. Etterpå setter jeg meg, skriver og leser på PC’n.
De andre vekker jeg når jeg begynner på frokosten, først te, så egg og bacon med ost oppå, som er fortært klokken 10, så mannskapet kan vaske opp.

10:20 starter vi motoren, tre minutter senere er vi under-veis, og det skal ikke gå mange minuttene, før vi er ute for noe, som vi bør unngå. Vi følger tracket fra i går på vei ut av kilen, men i dag er det lavere vann enn i går, som gjør at vi halvveis ut smeller på en stein i 4 knop. Bråstopp er ikke bra, for da blir alt ombord presset forover, og det skjer med oss også. Jeg kjører haken i bøylen til bøylen cockpitteltet rett foran meg, men det er ikke det som bekymrer meg når båten har stoppet opp. Hvor er Gunnar? som jeg oppdager etter noen sekunder. Han holdt heldigvis i et tau, som han nå henger i, over trappen ned i salongen, med hodet ned og bena oppe utenfor nedgangen. Og jeg blir glad når han svarer at han har det bra. Erik på fordekket holdt seg også fast i grunnstøt¬ingen, så han klarte å holde seg på dekket. Ellers hadde det blitt turens første bad.
Utenfor kilen blåser det friskt, så når seilene er oppe slører vi unna i 7 -. 8 knop. Det gjør at vi passerer nord for Ytre Møkkalasset 11:32, der vi jibber til BB.
12:05 er vi innenfor Sandøya, der vinden forsvinner i le av øya, og 12:23 er seilene nede. De vil vi ikke ha oppe når vi skal gå innimellom øyene ved Lyngør.

Seilloftet i LyngørHytta med kanon hjeg alltid tar bildet avNydelig, historisk motorkrysserLandhandelen i Lyngør


Der inne er det fult liv på alle bryggene, og det er artig å se de mange gamle bygningene som er pusset opp og fremdeles er i bruk.
13:10 er vi ute på østsiden av Lyngør, seilene er oppe igjen og farten er på vei mot 6,5 knop igjen, når vi slører unna for fokk og storseil.
14 ligger vi med innsyn til Risør fra SØ. kursen er 50 grader og fart opp mot 7 knop, og to timer senere er vi oppe på høyde med Jomfruland, og vi har spist lunsj, rester fra i går, pasta med nudler og pølser. Nå ser vi at det er veldig mørke skyer bak oss så setter vi opp cockpit¬teltet. Tre kvarter senere kommer de første regndråpene, rett før det sprutregner det og vinden nesten dobler seg. Vi må falle litt av nå, for å unngå en broach, så lenge dette været holder seg, og det går greit. I en halv times tid har vi retning mot Nevlunghavn, føre vinden løyer og vi kan seile mot Stavern igjen.
16 er lunsjen over, rester fra i går, pasta med nudler og pølser. Nå ser vi at det er veldig mørke skyer bak oss så setter vi opp cockpitteltet. Tre kvarter senere kommer de første regndråpene, rett før det sprutregner det og vinden nesten dobler seg. Vi må falle litt av nå, for å unngå en broach, så lenge dette været holder seg, og det går greit. I en halv times tid har vi retning mot Nevlunghavn, føre vinden løyer og vi kan seile mot Stavern igjen.
Jeg snakker nå med Annemor på hytta i Naverfjorden, som skal se etter oss når vi passerer Naverfjorden. Fore at de skal se oss best mulig, så seiler vi på innsiden av Svenner fyr, og den faste staken NV for fyret passerer vi 18:22.
18:30 snakker jeg med Annemor igjen, og hun kan nå se oss fra stuevinduet sitt.  Da ser vi så langt inne at vi må endre kursen til SØ, for å komme oss klar av Rakke¬båene, og 18:49 passerer vi rett innenfor Muleberget. Da er det bare paradeseilasen inn till Stavern, der vi inne på havnen tar ned seilene 19:31. Så er det å finne en bryggeplass hvor vi kan ligge litt for oss selv pga den fulle septiktanken. Jeg ser at det er tomt ved fiskemottaket og går inn dit. 19:40 ligger vi fortøyd, og jeg går opp på Fangst, for å spørre om de har et bord til fem om en times tid, og om vi kan ligge der til i morgen tidlig. De kan fortelle oss at det ikke kommer inn noen båter der i morgen tidlig, men bord kan de ikke holde av.
Da er det om bord igjen og få seg en ankerdram. Mens vi sitter og nyter kommer Bente, Espen og Jan Torstein forbi og slår av en prat. De har vært på konsert og spist middag, så de vil ikke ha en ankerdram de også.

Katrtina i Stavern
Rett etterpå kommer Annemor og Henrik, men det blir ingen tacomiddag på dem. Den restauranten er åpen bare onsdag til søndag. I stedet blir det en hyggelig middag på Fangst, der Henrik og jeg spiser Fangsts berømte fiske-suppe, Annemor dagens reker og mannskapet et kjempe rekesmørbrød.
Etterpå er det en tur i havnen, der jeg får i meg en softice, og jeg hilser på Merete Beyer og mannen Rune. De er på seiltur og skal nedover kysten, over til Danmark og gjennom Limfjorden fra vest.
Etter at vi har sagt god natt til Annemor og Henrik, Nightcup, en Harry og snacks før de to prater i cockpit, jeg leser på nettet og skriver litt.
01 er det i seng

0 kommentarer til “19. Juli. Tirsdag”


  1. Ingen kommentarer

Skriv en kommentar