Mango

Velkommen til seilbåten Mango og familien Galaasen Lund sin hjemmeside. Vi mennesker er genetisk programmert til å utforske våre omgivelser. Enkelte forsøkte kanskje å klatre ut av lekegrinda litt flere ganger enn andre. Mango var på langtur til Karibien, Cuba og USA i 2008-2009, og på lyntokt til Nederland og Tyskland sommeren 2013. Vi håper at hjemmesiden kan inspirere andre til å gjennomføre sine drømmer om kortere eller lengre seiltokt.

Selv de høyeste drømmer over skyene er lite verdt om de ikke fører til handling. -Fridtjof Nansen.

Siste nytt

Anholt. Nordens Hellas

Broen over StorebæltEtter å ha sjekket værmeldingen, bestemte vi oss for å seile hele strekket på ca 100 nm opp til Anholt den 24. juli. Vi har hittil i ferien seilt ca 920 nm, og gleder oss veldig til et par rolige dager med landaktiviteter, sykling, rollerblades, waveboard og bading på favorittøya vår midt i Kattegat. 

Fortsett å lese ‘Anholt. Nordens Hellas’

Det syd-fynske øyhav og sykler på dekk

Stuptrening i MangoHege og Henning på LangelandVi hadde gledet oss til å utforske det syd-fynske øyhav, som vi har lest at skal være et spesielt fint område i Danmark. På formiddagen den 22. juli la vi kursen mot Rudkøbing på Langeland, for å plukke opp Hege og Henning, drøye 9 nm fra Arøe. 

Fortsett å lese ‘Det syd-fynske øyhav og sykler på dekk’

Kielerbukta og Arøe

Hera og Druen på grensa Tyskland-DanmarkDruen (jolla) i kveldssolOm ettermiddagen den 20. juli putret vi over Kielerbukta, som var fullstendig havblikk og innbød til bading langt til havs. Barna syntes det var spennende å kunne krysse grensa mellom Tyskland og Danmark med jolle. Vi slutter aldri å la oss imponere av hvor fantastisk fine solnedganger kan være. Fortsett å lese ‘Kielerbukta og Arøe’

Kielkanalen og Laboe

Kielkanalen IKielkanalen II kl 06.00 den 20. juli tuslet en småsliten Mango ut av havna og videre vestover i Kielkanalen. En smørblid morgensol gjorde det enklere å gni søvnen ut av øynene. En motorisert ferd gjennom Kielkanalen er strengt tatt en ren transportetappe, uten landfaste høydepunkter. Rekken av store skip som daglig strømmer gjennom den 55 nm lange kanalen, gjør at man må følge med hele tiden. Kielkanalen ble likevel en hyggelig og avslappende opplevelse, takket være et tilsynelatende stabilt høytrykk som har smilt til oss store deler av ferien.

Fortsett å lese ‘Kielkanalen og Laboe’

Brunsbüttel

Ikke New Yorks skyline, men containerskip på vei mot KielkanalenLina ved slusa i innløpet til KielkanalenSpesielt barna kunne nok gjerne ha tenkt seg å ha litt mer tid til å kule’n på kule steder. Vi kan ikke ligge på latsiden hvis vi skal rekke denne ruta på 4 uker. Den 19. juli var det klart for en litt lengre etappe, til Brunsbütel ved innløpet av Kielkanalen. Heldigvis er det jevnlige oppturer også. :-) Lina strålte da hun sto bak rattet innover Elbe i 3,5 knop medstrøm og 12 knop båtfart.

Fortsett å lese ‘Brunsbüttel’

Nordeney, Tyskland

Brettseiling på barnaKonsentrert lesing på fordekket 17. juli forlot vi Nederland i medstrøm, og seilte de 54 nm østover til Noordeney. Strekningen var akkurat passe lang til at vi kunne time det slik at vi hadde medstrøm stort sett hele veien. Vi har ikke planlagt detaljert rute på forhånd, og visste ikke annet om Noordeney enn at det var en havn der. Det var overraskende at dette tydeligvis er en ganske kjent turistøy, og ikke på noen måte en avsidesliggende perle. Barna var strålende fornøyd over at vi endelig var ved en sandstrand med klart rent vann. Vi bestemte oss for å ligge i ro en dag og nyte det deilige været, og barna fikk anledning til å prøve seilbrett i bukta ved siden av havna. Fortsett å lese ‘Nordeney, Tyskland’

Lauversvoog

Hera ser ut til å kooose seg  Kråka har det også fint

Også 16. juli var en strålende sommerdag i Nederland, med bading i grumsete ferskvann mens vi ventet på broåpninger og jollekjøring på de minste av oss. Vi valgte å stanse i Dokkum, som vi hadde fått anbefalt av EmBlem, før vi satte kursen for Lauversvoog, denne siste kanaldagen før vi på nytt skal ut i Nordsjøen. Staande Mastroute og kanalene har absolutt har vært en minneverdig start på en litt annerledes sommerferie.  Oppsummert kan vi vel si at tre rolige kanaldager er nok for utålmodige sjeler, og at vi nå ser frem til åpent hav og blått, klart vann. Fortsett å lese ‘Lauversvoog’

Leeuwarden

Landbruk og seiling i skjønn foreningJolleramp i kanaleneNederland har utvilsomt en fascinerende geografi. Det må være et gigantisk logistisk puslespill å få et utall kanaler med en vedvarende strøm av båter og skip, til å fungere sammen med veier og jernbanelinjer som krysser over (og under) de samme kanalene. Etter hvert forstår vi godt hvorfor mange seilbåter og skip har master og styrhus(!) som kan senkes, slik at de blir lavere enn brohøydene.

Noen ser fremover, andre ser nedoverLunch i Grou

Fortsett å lese ‘Leeuwarden’

Lemmer og overnatting over motorveien

Detaljkart over kanaleneEtter en formiddag i Enkhuizen, hvor barna endelig kunne kjøre jolle og utforske byens mange kanaler, fortsatte vi østover langs Ijsselmeer om ettermiddagen 14. juli. Fortsettelsen av Staande Maastroute går via Lemmer, som ligger 16 nm fra Enkhuizen.

Seiling på IjsselmeerI jolle gjennom slusa til Lemmer

Vi anbefaler å ta kanalen som går rett gjennom sentrum av Lemmer, et utrolig innbydende lite tettsted med restauranter helt ned mot sjøkanten, etter slusen inn fra Ijsselmeer.

Fortsett å lese ‘Lemmer og overnatting over motorveien’

Ijsselmeer og Enkhuizen

EnkhuizenEndelig mulig å få jolla på vannet! Ved utseilingen fra Amsterdam ligger Oranjeslusen (5 euro), som også markerer overgangen til Ijsselmeer. En imponerende menneskeskapt “innsjø” av diker, som er en unik og beskyttet ferdselsåre i le for Nordsjøens uforutsigbare luner. Det er fullt mulig å seile på Ijsselmeer, men skipperen har dessverre glemt å bestille vinddreining før senere, når vi skal ut i Nordsjøen. Med vinden midt i baugen ble det en etappe for motor opp til Enkhuizen, 28 nm fra Amsterdam.

Fortsett å lese ‘Ijsselmeer og Enkhuizen’