15. Juli i Sommerland i Grenå

I dag har vi ligget i havn på Grenå som forøvrig er veldig bra havn. Der møtte vi Rolf i båten Sun Lady, som er på tur ned til Gran Canary. Vi fikk bare en kort samtale da vi skulle til Sommerland med Daniel og Elise. Det var koselig å treffe en annen langturseiler, så vi får håper på at vi får tatt en kveld, litt senere, for å diskutere hva vi “bør” ha av utstyr ombord.

Dagen på sommerland var trivelig for alle, selv barna koset seg med alt sommerland hadde å by på. Det har vært mye som skulle planlegges før vi la på tur. Skipperen har nok en gang, blitt påmint om at hadde noe ganger har litt fikse tanker. Det var her tidligere vinter at påtroppende skipperen gjorde noen tanker om hva som burde være ombord. Etter å hå lest titalls bøker om langturseiling og andre vågale turer syntes skipperen at han nok kunnskap, til føye litt inn på listen. Per Tangvald har i sine bøker og skildringer gitt skipperen mange ideer. Så da han en kveld,  tok dette opp med proviantsjefen, og med velvalgte ord og med stor tyngde , om hva vi burde gjøre, med tanke på provianteringen. Først kom et undrenene blikk med påfølgende latterbrøl. Etter at stillheten atter hadde senket seg, så proviantsjefen på påtroppende skipper med et sånt blikk, som gjorde at han fikk en følese at han nok kanskje ikke helt traff sitt publikum. Tanken var god, for han hadde fått det for seg at vi måtte få ombord en tønne med saltkjøtt. Proviantsjefen spurte med litt lattermild stemme”hvor i herrens navn” hadde du tenkt å plassere den. Skipperen var nå allerede blitt klar over, at det nå gjelder å bruke sin kløkt for å overbevise om at dette var smart. Da svaret kom, som for skipperen hørtes helt opplagt ut, “på dekk”, kom et nytt ukontrollert latter, innså skipperen at dette slaget var nok tapt. 

Skipperen ble tatt på fersken her om dagen med riggen full av klippfisk og noe tørrfisk. Han hadde smuglet ombord og gjemt i fremre luke, en god del klippfisk og tørrfisk, som kunne være kjekt å ha på den store overfarten. Det var bare det at det var kommet litt vann ned i luken, under overfarten Norge - Danmark. Så da det var sol og vind, fant skippenen ut at dette måtte frem og tørkes. Proviantsjefen var ute på sin daglige trimtur, enten var løypen kortere eller så var hun blitt sprekere. Der sto hun plutselig med begge hendene godt plasser i hoften, mens hun beskuet riggen. Skipperen rakk bare å få fram et litt fårete smil. Selv vindet holdt pusten i et sekund, men hun smilte og ristet litt oppgitt på hodet. Skipperen innså nå, at han var i ferd med å slippe billig unna. Da hun igjen stakk hodet ut av luken og spurte hva han skulle med dette? Svaret var godt gjennomtenkt, men tok kun en liten pause, for å gi inntrykk på han tenkte seg om. “Spania og Portugal”, kom det fra skipperen, vi må jo lage bacalao. Dette skulle skipperen servere med litt rødvin og masse stemning. Hun smilte og ga skipperen et vennskaplig kyss på kinnet, “ja da kan vi bare glede oss”, kommentert hun til slutt.

 

100715-008.JPG100715-004.JPG

Dyrebar proviant på tørk.

Fisken er nå omhyggelig tørket og pakket. Skipperen leser nå i kokeboka, hvordan en lager bacalao. Han tar gjerne mot råd og vink på dette.

100711-013.JPG100715-014.JPG

Farvel med familien Mila i Jan Van Gent

I morgen setter vi kurs mot Juelsminde for å treffe en leverandør og venn av skipperen.  

3 kommentarer til “15. Juli i Sommerland i Grenå”


 1. 1 Bjørghild

  Morsom historie, kompliment til Marit !
  Skal jeg sende dere Steinars fantastiske bacalao oppskrift ?

 2. 2 Arild Blom

  En god historie skipper.Følte jeg ble satt litt tilbake i tid med en tønne salt kjøtt.Eller hva ? De virkelig gamle seilskuters tid.

 3. 3 Trond

  Hei Bjarne og Marit!

  Vi er na underveis, ligger i Farsund i natt.
  Skjonner godt Bjarnes onske om a bringe med salt kjott og fisk, dette er jo en Columbus best practice :-)
  Anyways,

  Her er fatterns oppskrift pa bakalao:

  4/5 personer.
  600gr.benfri klippfisk ,1kg potet i skiver, 2 store løk i skiver, 1 boks hakket tomat, 1 rød paprika ,
  11/2 dl ketchup,1-2 hvitløkfedd,11/2dl olivenolje, 2.3 dl vann, litt spanskepper eller chili pepper.
  legges lagvis i pannen og det flytende blandes og slåes over,smak til. Når potetene er kokte er bakalaoen ferdig.

  Enjoy

  Mvh
  Trond

Skriv en kommentar