25. Juni. Belfast (skammens mur)

Vi hadde en fin seilas til Bangor i strålende sol, men litt kaldt. Bangor er en forstad til Belfast. Derfra tok vi toget til sentrum av Belfast. Dette er Nord Irland og vi hadde visse forutinntatte holdninger til hvordan det var her. Vi forbinder Nord Irland med IRA og terror! Landskapet er det mest fredfylte en kan tenke seg, sol, grønne sletter med sauer og kuer. Det er vanskelig å forestille seg at folk i dette landet har terrorisert hverandre på det mest grusomme.

Markering av protestantisk revir  Vegg maleri på protestantisk side  Vår lokale guide. På denne veggen har Bill Clinton også signert!

I Belfast gikk vi på turistkontoret og der fikk vi høre at vi kunne ta en guidet taxi for en “Political tour” som de kalte det. Vi fikk tak i en hyggelig taxi- sjåfør, som kunne “alt” om denne konflikten. Her bor protestanter og katolikker i hver sin gate, og vegg maleriene fortelle sitt tydelige budskap om det hatet som eksisterer. Shankell road, Bombay street og andre gatenavn vekket minner om nyhetene på 70 og 80 tallet da denne konflikten var på sitt sterkeste.

Denne muren skal besytte katolikker fra protestanter og vice versa  Til minne om en 15 år gammel gutt som ble drept da hele Bonbay street ble svidd av.  Hovedkontoret til Sinn Fein med vegg maleri av Bobby Sands som mens han sultestreikte ble valgt inn i det Britiske parlamentet

Det var utrolig interessant å høre denne historien fra en som var to år yngre enn oss, og var oppvokst og hadde opplevet dette på nært hold. Som barn kjente han ikke til noe annet liv enn dette, og det brakte tankene til dem som vokser opp i Midtøsten og opplever det samme. Ikke var vi klar over at det i Belfast fantes en 30 meter høy mur som skiller katolikker og protestanter. Her kastes fortsatt brann bomber og steiner over muren. Portene stenger hver kveld kl. 19.00 og ellers når spenningen er for høy. I følge vår guide er situasjonen nå bedre enn den noen gang har vært og det gir håp for fremtiden. Eller så opplevet vi Belfast som en moderne ren og ryddig storby. Det var mye bygge aktivitet og annet som vitnet om fremtidstro!!

385 kommentarer til “25. Juni. Belfast (skammens mur)”


Skriv en kommentar