16. juli Belfast.

Skal si vi er heldige, som bor i et så trygt og godt hjørne av verden! Det fikk vi en god påminnelse om i Belfast idag. Vi tok tog fra Carrickfergus inn til sentrum. Der praiet vi en drosje som kjører guided politisk-historisk tur. At det er to sider av historien, var han flink til å formidle.

Vi begynte med å se oss om i en av de britiske delene av byen. De hadde bare noen dager tidligere feiret sin Orange fest, og det hang derfor fortsatt ekstra mye britiske flagg rundt i gatene. Veggmaleriene som preger husveggene på begge sider av konflikten, illustrerer viktige historiske begivenheter, eller helter som har ofret seg for sin sak. Det er satt opp en skyhøy mur mellom bydelene, for å forhindre at man blir bombardert med stener eller brannbomber.  Til tross for det, har de som bor nærmest muren, “helgardert seg” med ekstra gitter på husene sine. Trivelig… På den irske siden av muren fant vi flere gatenavn skrevet på irsk. Konflikten sett fra deres side, dreier seg om britenes innblanding og okkupasjon av irenes land. Det var gripende å  høre guiden fortelle om hvordan menneskene her lever, og at de fra barnsben av lærer om hvor fæle “de andre” er. De har hver sine skoler og sykehus, mens byens politistyrker nå er ca 50-50 av protestanter (briter) og katolikker (irer). Dette mente guiden har ført til roligere forhold, og han mente at ting stort sett fungerer ok som det er i dag. Han ga media endel  av skylden for å hause opp i konflikter, men dette mente han også var blitt bedre.

Etter alle dagens store inntrykk, spiste vi lunsj på en trivelig pub, før det ble tid til litt shopping. (Mest vindus shopping, da) Blir slitne av det og, så da var det bra vi fant en Starbucks ;)

togstasjonen-i-carrickfergus.JPG City Hall og Big Wheel La oss se, - hvor skal vi? Propaganda på protestantisk side mer skremselspropaganda Oliver Cromwell, - sympatisk fyr… Vanlig hagepynt Og muren vokste kjempehøy.. Men selv over den kan stein og annet kastes. Katolikkene har også sine helter som hedres ..0g Margaret Thatcher (lengst til venstre) er neppe en av dem. Chillern på Starbucks …bare SÅ digg, da!

4 kommentarer til “16. juli Belfast.”


Skriv en kommentar