19. januar, Grenada

I dag rakk vi en liten skoletime før vi skulle avgårde på øytur kl 9.30. Grenada er kjent som den store krydderøya. Vi hadde bestilt en taxibuss som skulle frakte oss og Escapegjengen en tur til forskjellige severdigheter her. Første stopp var en muskatfabrikk ved byen Grenville, midt på østkysten.

Etter orkanen i 2004, forsvant 3/4 av muskattrærne, så fortsatt leveres det langt mindre råstoff til utlandet enn tidligere. Muskat er en frukt, der fruktkjøttet, et lag mellom fruktkjøttet og nøtten og frøet/nøtten med skall utnyttes. Det er mest kjent som krydder, som kommer fra frøet, men det lages oljer, parfymer, syltetøy og medisiner av de andre delene også.

Vi skulle videre til et romdestilleri fra 1785 litt lenger nord på østkysten, der de driver produksjonen på den opprinnelige måten ved hjelp av vannmølle. På veien dit kjørte vi forbi den gamle flyplassen, som ble nedlagt etter revolusjonen her i 1983. Der sto det et par etterlatte fly, fra henholdsvis Cuba og Sovjet, som på denne tiden hadde vært kompiser med datidens leder Maurice Bishop.

Romfabrikken har egne sukkerrør plantasjer, og rørene blir kappet opp i ca 50 cm lengder. Så blir de lagt på et samlebånd som fører dem inn i pressen. Alt dette blir drevet av vannmøllen. Den utpressede saften renner så inn i store fat, som blir varmet opp av ild i kjelleretasjen. Denne ilden får de ved å brenne det som er igjen av sukkerrørene etter at saften er presset ut. Etterpå føres saften til et nytt kammer, der gjæringen foregår. Så er det over til destilleringsprosessen, og brått sitter man igjen med rom med 75% alkohol!!!

Vi ble kjørt videre til en restauant ved en kakaofabrikk. Her tok serveringen litt lang tid, og sjåføren vår begynte å ønske at vi fikk opp dampen, men avtalen var at vi også ville besøke fossen Seven Sisters. Sjåføren mente det ville ta oss en time å gå inn dit, og likte dårlig at dette likevel var ønskelig. Men vi har vært på tur før, så selvom det var gjørmete og glatt, tok det oss bare 20 min å gå dit. Her ble det tid til litt bading, før vi returnerte til en mutt sjåfør. Om han ikke hadde kjørt fort før, gjorde han det i alle fall nå! Godt det er rimelig tett med fartshumper, som krever at man bremser helt ned…

En opplevelses- og lærerik dag, vi kom oss helskinnet hjem og er gode og mette etter pannekakemiddag  ;) I morgen drar vi tilbake til St. George’s, hovedstaden, for å fikse/kjøpe inn litt vi ikke fikk gjort sist vi var der.

Nutmeg tre Frukten delt i to Sortering av nøtter som er brukbare eller ei Nutmeg ligger til tørking Muskatnøttene må jevnlig snus på for å tørke riktig Å snu på muskatene er en hard kvinnejobb… Når nøtten er knust, er det kvinnenes jobb å legge skallet i et hull og kjernen i det andre Gammel cubansk stolthet Russisk dobbeldekker som har sett bedre dager En av gjestene på restauranten Vannmøllen som driver maskineriet Sukkerrørene kommer på bånd fra toppen og presses gjennom valsen Saften renner ut på undersiden Det som er igjen av rørene trilles bort, og brukes som brensel I disse karene varmes saften opp, og gjeringsprosessen starter Her foregår destilleringen De ferdige produktene Grenadas nasjonalblomst Seven Sisters (?), - hvor er resten? Deilig å bade i ferskvann Ludvig i svevet 

1 kommentar til “19. januar, Grenada”


Skriv en kommentar